1
10 Plastikreducerende tiltag til hverdagen

Skrevet af Jacob Phan Christensen

10 plastikreducerende tiltag til hverdagen

Plastik et af de mest brugte materialer i den verden vi lever i. Plastik er bekvemt, nemt anvendeligt og så er det utrolig billigt at producere. I dag producerer vi mere end 260.000.000 (!) ton plastik hvert år, og mere end 50% af dette produceres til engangsbrug.

Årligt ender mere end 8.000.000 ton plastik i verdenshavene, svarende til at der hvert minut udledes over 15 ton plastik. Det er et problem, der bør tages hånd om og ansvaret ligger i første omgang hos den enkelte forbruger.

Nedenfor følger en lille guide til 10 gode vaner, der hjælper til at mindske vores forbrug af plastik:

 10. Gør det til en vane ikke at bruge engangsplastik

Over 50 % af det plastik vi bruger bliver alene brugt én gang, for derefter at blive smidt ud.

Sugerør, engangskopper, plastikflasker, emballage, kaffekopper med låg, vatpinde, indkøbsposer, madfilm og en masse andre ting. Tænk på hvor mange af de her ting, som faktisk kan erstattes med af en mere permanent løsning. Gør det til en vane at tage en thermokrus med på Circle K når du skal have en kop kaffe, at tage en stofpose med ud og handle, som i øvrigt er både mere anvendelig og mere holdbar. Der er mange små ting vi kan gøre i vores hverdag for at mindske brugen af engangsplast, og jo før vi gør det til en vane, jo før skaber vi forskellen.

9. Støt bandlysning af plastikposer

Giv din mening til kende om engangsplastikposer. I Kina har man netop bandlyst udlevering af plastikindkøbsposer i de større byer startende fra Januar 2022. I Danmark har man den 23. januar 2020 fulgt trop og forbudt udleveringen af gratis plastikposer i landets butikker. 

8. Lav mere mad derhjemme

Hjemmelavet mad er ikke kun sundere, men sparer også ofte miljøet for engangsplast. Plastikposer, plastikflasker, madcontainere og engangsbestik er alle sammen ting, som relaterer sig til to-go mad eller mad som leveres til døren. Madlavning i hjemmet reducerer brugen af engangsplast.

 

7. Stop med at købe vand på flaske

Mere end 20 milliarder plastikflasker smides i skraldespanden hvert år!

Det kan næppe helt undgås at købe vand i plastikflasker. Man kan selvfølgelig befinde sig i en situation hvor tørsten sætter ind, og hvor der ikke lige findes andre muligheder. Her må man tænke fremad og medbringe en drikkedunk (Og gerne en i aluminium eller rustfrit stål). Det er ikke alle der har adgang til rent vand direkte fra vandhanen, så brug nu muligheden!

 

6. Giv din mening til kende overfor virksomheder og producenter

Send et brev, skriv et tweet eller gør noget helt tredje! Virksomheder vil ofte gerne høre på hvad du som forbruger har at fortælle. Hvis du har forslag til deres emballage eller anden indpakning af produkter, vil disse forslag helt sikkert blive taget godt imod. Kig bare på Carlsberg, med deres nye 6-pack indpakning!

 

5. Genbrug

Selvom vi tror, at vi går meget op i genanvendelse og genbrug herhjemme, er vi faktisk ikke specielt gode til det. Faktisk er det mindre end 14 % af plastikindpakningen i Danmark som genanvendes. Hvis du er usikker på hvordan man genanvender optimalt, kan du undersøge specifikke produkter, ligesom der findes en sorteringsguide tilknyttet de fleste større byer. 

Herunder følger et link til sorteringsguiden i Aarhus: https://affaldvarme.aarhus.dk/affald-og-genbrug/sortering-derhjemme/sorteringsguide/

 

4. Spred budskabet

 

Spred budskabet! Der opstår flere og flere organisationer og forskellige initiativer, som støtter reducering af plastikforbrug, og afhjælpning af plastikforurening. A Better Ocean er blot ét af disse initiativer.

3. Organiser- eller deltag i oprydningsarbejderne

Plastikreducerende tiltag findes i flere afskygninger. Noget som ofte overses, specielt i de vestlige lande, er at handle proaktivt for derigennem at medvirke til fjernelsen af den forurening der allerede har fundet sted. Gør dit for at afhjælpe plastikforurening ved at deltage i clean-up events og ved at opfordre venner og familie, til at gøre det samme.

2. Boykot mikroperler af plastik

Mange tror at produkter såsom tandpasta, facescrub, bodyscrub og andre lignende skønhedsprodukter er harmløse. I realiteten indeholder mange af disse produkter mikroplastik i form af små kugler som hjælper tænderne med til at blive hvidere og huden til at blive blødere.  Problemet opstår når disse små plastikkugler ender i vasken eller i afløbet. Vandfiltreringen fanger ikke mikroplastik, hvilket resulterer i, at mikroplastik fra dagligdagen ender direkte i vores have.

1. Genbrug

Mange af de nyproducerede produkter man køber, er indpakket i en form for plastikemballage. Ofte vil man kunne opnå den samme brugsværdi ved at købe et brugt produkt. Det er ofte billigere, og så sparer du også miljøet for unødvendigt engangsplastik til emballage, ligesom du sparer miljøet for produktionen af genstande som mange gange allerede er i omsætning i tilstrækkelig grad.